IFC GLOBAL

Fssc 2200 Nedir | Fssc 22000 Nedir ? Nasıl Alınır? Versiyon 6 Nedir?

post-header

Fssc 2200 Nedir | Fssc 22000 Nedir ? Nasıl Alınır? Versiyon 6 Nedir?

Fssc 2200 Nedir | Fssc 22000 versiyon 6 Güncellemeleri ve Değişiklikleri

FSSC 22000 (Food Safety System Certification) V6 gıda güvenliği yönetim standardının bir versiyonudur. Bu standardın amacı, gıda işletmelerine yönelik bir sistem kurarak, gıda güvenliği risklerini tanımlamak, kontrol etmek ve azaltmaktır.

FSSC 22000, Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) tarafından çıkarılan ISO 22000 standardına dayanmaktadır. Bu nedenle, ISO 22000 standardını da içermektedir ve ISO 22000 standardının gerekliliklerini karşılamak üzere tasarlanmıştır.

FSSC 22000 güncellemesinde, gıda güvenliği yönetim sistemlerinin daha etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamayı hedeflemektedir.

FSSC 22000 V6’deki değişiklikler ve güncellemeler, gıda endüstrisindeki güncel trendlere ve tekniklere dayanmaktadır. Bu nedenle, standartın güncellenmesi, gıda güvenliği mevzuatındaki değişiklikler ve gelişmelerle de uyumlu hale getirilmiştir.

FSSC 22000 Nedir?

FSSC 22000, gıda güvenliği yönetim sistemi belgelendirme programıdır. Bu program, gıda güvenliği yönetim sistemini geliştirme, uygulama ve işletmeye dair gereklilikleri belirler. FSSC 22000, gıda zincirindeki bütün organizasyonlar için geçerli gıda güvenliği belgelendirmesinde uluslararası kabul görmüş bir programdır 12.

FSSC 22000, ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’ni temel alır ve sektördeki en iyi uygulamayı yansıtır. FSSC 22000 gereksinimleri, ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’nin yanı sıra sektöre özgü ISO ve PAS Ön Koşul Programları (PRP’ler) ve ek gereksinimleri içeren tek bir sistem olarak denetlenen bir dizi ayrı bileşenden oluşmaktadır.

Belgelendirme programının faydaları arasında şunları sıralayabiliriz,

  • Gıda güvenliği risklerini etkili bir şekilde tanımlamak ve yönetmek için sistematik bir metodoloji sağlamak.
  • Gıda güvenliği yönetim sistemi belgelendirmesi için uluslararası kabul görmüş bir program sağlamak.
  • Gıda güvenliği yönetim sistemi belgelendirmesi ile ilgili tüm gereklilikleri belirlemek.
  • Gıda güvenliği yönetim sistemi belgelendirmesi ile ilgili tüm gereklilikleri uygulamak.
  • Gıda güvenliği yönetim sistemi belgelendirmesi ile ilgili tüm gereklilikleri işletmeye dair gereklilikleri belirlemek

FSSC 2200 Sertifikası nasıl alınır?

Fssc 2200 sertifikasyonunu elde etmek için işletmelerin belirli bir süreci takip etmeleri gerekir. Mevcut gıda güvenliği yönetim sistemi analiz edilir ve gerektiğinde iyileştirmeler yapılır. Sonrasında, belgeleme kuruluşu tarafından denetim gerçekleştirilir ve işletme, gerekli kriterleri karşıladığını kanıtlar. Belgeleme kuruluşu, veri analizi ve ilgili belgelerin doğrulanması ile birlikte Fssc 2200 sertifikasını verir. Sertifika, belirli bir süre için geçerlidir ve periyodik denetimlerle yenilenir.

Fssc 2200, gıda işletmeleri ve tedarik zincirinde faaliyet gösteren tüm paydaşlar için önemli bir kalite güvence aracıdır. Gıda güvenliği konusunda daha bilinçli ve sorumluluk sahibi bir yaklaşım sunar. Müşteri güvenini artırır ve tüketici sağlığını korur. Fssc 2200 sertifikasyonuna sahip olan işletmeler, sektörde denetlenmiş ve güvenilir bir işletme olarak ön plana çıkar. Bu sertifika için de danışmanlık anlamında IFC Global profesyonel destek sunar.

Fssc 2200 sertifikası işletmeme nasıl fayda sağlar?

Fssc V sertifikası, işletmenize birçok fayda sağlar. Bunlar arasında proseslerin daha verimli hale gelmesi, müşteri güveni ve itibarını artırması, uluslararası pazarlarda rekabet avantajı elde etmesi ve risk yönetimi süreçlerinin daha etkili bir şekilde yönetilmesi sayılabilir. En güncel versiyon olan FSSC 22000 Versiyon 6 ile birlikte gelen değişikliklerin ve farkların özetini Türkçe olarak aşağıda bulabilirsiniz:

  • Hizmetlerin ve Satın Alınan Malzemenin Yönetimi
  • Ürün Etiketleme ve Baskılı Malzemeler
  • Gıda Savunma
  • Gıda Sahteciliği
  • Logo Kullanımı
  • Alerjen Yönetimi
  • Çevresel İzleme
  • Gıda Güvenliği ve Kalite Kültürü [YENİ]
  • Kalite Kontrol [YENİ]
  • Sevkiyat ve Depolama
  • Tehlike Kontrolü ve Çapraz Bulaşma Önlemleri
  • Ön Gereksinim Programlarının Doğrulanması
  • Ürün Tasarımı ve Ürün Geliştirme
  • Sağlık Durumu (Kategori D)
  • Ekipman Yönetimi [YENİ]
  • Gıda Kaybı ve Atıklar [YENİ]
  • İletişim Gereklilikleri [YENİ]
  • Çoklu Saha Belgelendirmesi İçin Gereklilikler

IFC GLOBAL

About Author